Vihreän värin myrkyllinen tarina

Vihreä väri saadaan yhdistämällä sininen ja keltainen. Tämä väri mielletään useimmiten luontoon ja kestävään kehitykseen, ja tällä on hieman ironinen historia. Tässä artikkelissa kerromme vihreän värin myrkyllisestä historiasta.

Vihreä väri saadaan yhdistämällä sininen ja keltainen. Tämä väri mielletään useimmiten luontoon ja kestävään kehitykseen, ja tällä on hieman ironinen historia. Tässä artikkelissa kerromme vihreän värin myrkyllisestä historiasta.
Vihreän värin myrkyllinen tarina

Vihreän värin myrkyllinen historia

Vihreä väri on yksi tärkeimmistä väreistä, koska se liittyy aina ympäristöön. Englannin kielen vihreää tarkoittavalla sanalla "green" on sama germaaninen alkuperä kuin sanoilla "grass" (ruoho) ja "grow" (kasvaa). Vihreä on useimpien kasvien väri, koska niissä on lehtivihreää eli klorofylliä. Biologiasta olemme oppineet, että klorofylli on tärkeää kasveille, jonka avulla ne yhteyttävät ja tuottavat happea fotosynteesin kautta. Psykologiassa taas vihreä tarkoittaa uudistumista, kasvua, tasapainoa, rauhallisuutta ja harmoniaa. Värien käyttö ei ole kuitenkaan aina ympäristöystävällistä ja se voi vahingoittaa ympäristöä.

Vihreän värin valmistaminen

Vihreää väriä ei ole pidetty ympäristöystävällisenä värinä sen valmistustavan perusteella. On todettu, että muovia on mahdotonta värjätä vihreällä värillä tai vain käyttää vihreää mustetta saastuttamatta niitä. Tämän vuoksi vihreää muovia ja paperia ei voi kierrättää tai kompostoida, koska se saastuttaa kaiken. Tämä johtuu vaikeudesta valmistaa väriä, ja siihen on lisätty tiettyjä myrkyllisiä kemikaaleja sen stabiloimiseksi. Siihen lisättyjä kemikaaleja ovat kloori, koboltti, titaani, nikkelioksidi ja sinkkioksidi. Tällaiset kemikaalit voivat aiheuttaa syöpää ja synnynnäisiä vikoja.

Vihreän värin historiallinen rooli

Länsimaiset taiteilijat kamppailivat saadakseen oikean vihreän värisävyn. Kun he luulivat onnistuneensa siinä, väri alkoikin haalistua tai jopa muuttua toiseksi väriksi. Lisäksi vihreitä värisekoituksia pidettiin syövyttävinä, ja ne polttivat reikiä kankaaseen, puuhun ja paperiin. 1700- ja 1800-luvun vihreät tapetit ja maalit valmistettiin myrkyllisen arsenikin avulla. Jotkut historioitsijat uskovat myös, että myrkyllinen Scheelen vihreä, joka valmistettiin ensimmäistä kertaa Ruotsissa 1700-luvulla, tappoi Napoleon Bonaparten vuonna 1821. Tämä ajateltiin johtuvan Napoleonin St.Helenan saarella olleen sellin vihreän ja kullanvärisen seinän arsenikkipäästöistä.

1970-luvulla ympäristöaktivistien ryhmä elvytti vihreän värin käyttöä ja otti sen tunnusvärikseen, koska vihreä on luonnon väri.

Ympäristöystävien rakkaussuhde vihreään

Värin mukaan ottaminen ympäristöaktivismiin alkoi todennäköisesti 1970-luvulla, kun kanadalainen ympäristönsuojeluryhmä käytti laivaa vastustaakseen Alaskan ydinkokeita ja antoi laivalle nimeksi Greenpeace. Tästä lähtien vihreä alettiin liittää ympäristöön. Esimerkiksi tuotteet, joissa on vihreä pakkaus, mielletään ympäristöystävällisiksi. Tätä käytetään edelleenkin valmistajien brändäys- ja markkinointistrategioissa.