Lyhyt historia ympäristöystävällisestä sisustuksesta ja sen varhaisista käyttäjistä

Ympäristöystävällinen sisustus minimoi haitalliset vaikutukset ympäristöön ja ihmisten terveyteen. Tavoitteena on varmistaa, että ilma, vesi ja maa eivät vahingoitu käyttämällä ympäristöystävällisiä materiaaleja ja menetelmiä. Tässä saat lisätietoa ympäristöystävällisestä sisustuksesta, jotta voisimme ottaa huomioon ympäristömme ja kestävän kehityksen.

Mitä on ympäristöystävällinen sisustus?

Ympäristöystävällinen sisustus tarkoittaa energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten infrastruktuurien luomista. Ympäristöystävällisen sisustuksen tulee vaikuttaa mahdollisimman vähän ympäristöön, ja sen takia siinä käytetään ympäristöystävällisiä materiaaleja ja menetelmiä, jotka eivät vahingoita ympäristöä. Tämä toteutetaan uhraamatta infrastruktuurin laatua ja toimivuutta.

Tiedämme kaikki, että ympäristöongelma on maailmanlaajuinen. Maapallollamme on vakava ympäristöongelma, johon me kaikki olemme syyllisiä, koska saastuminen on seurausta ihmisen toiminnasta. Tulemme varmasti aina käyttämään aineita, jotka saastuttavat luontoa ja vahingoittavat terveyttä. Paljon on kuitenkin jo tehty planeettamme pelastamiseksi, ja kuka muu maapallomme pelastaisi ellemme me itse?

Ympäristöystävällisen sisustuksen tulisi aina ottaa huomioon infrastruktuurin koko elinkaari. Rakentamisessa olisi aina otettava huomioon ympäristövaikutukset. Kestävän kehityksen periaatteita noudattava rakennus pystyy sopeutumaan ajan vaatimiin muutoksiin.

Historiallinen perspektiivi ympäristöystävälliseen sisustukseen

Monet ympäristönsuojelijat ja heidän ryhmänsä tai yhdistyksensä tekivät useita ehdotuksia, ja päätettiin periaatteet siitä, miten maapalloa voi auttaa. Maapallomme on yksi suuri organismi, ja kun jotain tapahtuu sen jollekin osalle, se vaikuttaa koko maapalloon. Jos ongelmana on ilmansaastuminen, koko planeetta on vaarassa. Ihmiset suostuivat tämän planeetan hallitsijoiksi ja kaikkien ammattiin ja rotuun katsomatta pitäisi osallistua tähän tehtävään. Maapallon uusiutumattomat luonnonvarat, kuten fossiiliset polttoaineet, vähenevät vauhdilla, ja siksi on ehdotettu uusiutuvien energialähteiden käyttämistä energian lähteenä. Esimerkiksi geotermistä energiaa ja aurinkoenergiaa olisi hyödynnettävä enemmän ihmisten jokapäiväisessä elämässä.

1980-luvun puolivälistä 1990-luvulle asti ympäristöasiantuntijoiden määrä kasvoi. Näitä ryhmiä olivat mm. Greenpeace, Sierra Club, Earth Friends ja Nature Conservancy. Arkkitehdeille ja muille rakennusalan ammattilaisille yksi tärkeimmistä saavutuksista oli vuoden 1994 Leadership in energy and Environmental Design (LEED) -luokitus. Standardit perustettiin Yhdysvaltojen Green Building Councilin toimesta, ja nämä standardit antoivat kriteerit ympäristöystävällisten rakennusten suunnitteluun ja rakentamiseen.

Tänä aikana useammat ryhmät olivat kiinnostuneita ympäristöliikkeestä. Sosiaalisesti vastuullisten ja filosofisesti suuntautuneiden vihreiden arkkitehtien ryhmä nousi esiin aktiivisena puolustamaan ympäristöliikettä. Merkittävät arkkitehdit ja muut henkilöt, jotka kannattivat ympäristöliikettä, toivat esille tutkimustuloksia, jotka koottiin tietokantaan tai he käyttivät ympäristöystävällisiä ja ympäristöä säästäviä materiaaleja.

Ympäristöystävällisen sisustuksen tavoite

Koska maapallon tila huononee koko ajan, ympäristöstävälliset suunnittelijat ovat luoneet tietokannan tutkimushankkeista, jotka kaikki keskittyvät kestävään kehitykseen rakentamisessa ja arkkitehtuurissa. Yleensä ympäristöystävällisen sisustuksen tavoitteet voidaan tiivistää kolmeen periaatteeseen:

1. Vaihtoehtoinen energia - asuntojen ja yhteisöjen rakentaminen, joissa voidaan tuottaa itse energiaa vaihtoehtoisten energialähteiden, kuten auringon ja tuulivoiman avulla.

2. Energiansäästö - sellaisten materiaalien käyttö rakentamisessa, jotka säästävät energiaa ja rahaa. Esimerkiksi eristysmateriaalit, jotka eivät aiheuta sisäilman kosteusongelmia eivätkä lämpimän ja viileän ilman hukkakäyttöä.

3. Materiaalien uudelleenkäyttö - kierrätettävien rakennusmateriaalien käyttö. Materiaalit voidaan hankkia purkupaikoista.

4. Huolellinen paikan valinta - mahdollisuus käyttää maanalaista tai maalla suojattua arkkitehtuuria, joka sopii ihanteellisesti asumiseen. Maa voi olla ilmastonsuojelun lähde.  

Vaikka nämä periaatteet eivät yksinään pysty ratkaisemaan planeettamme ongelmia, ne voivat merkittävästi edesauttaa maapallon kestävää kehitystä. Liikkeen menestys riippuu suuresti siitä, että yhä useampi kiinnostuu näistä asioista ja käyttää uusinta teknologiaa.

Rakennus- ja arkkitehtuurialan ammattilaisia haastetaan oppimaan ympäristötiedettä ja -teknologiaa ja soveltamaan niiden periaatteita ympäristöystävällisten infrastruktuurien luomiseksi. Kuka tietää, nämä ympäristöystävällisen suunnittelun periaatteet voivat olla avain planeettamme pelastamiseen. Silloin me olemme kaikki sankareita, koska pystyimme pelastamaan maapallomme.