Väriympyrän ideat - opi mestareilta

Väriympyrä on yksi sisustuksen hyödyllisistä työkaluista. Se auttaa mainiolla tavalla luomaan kodin sisustuksesta eläväisen ja viehättävän. Tässä saat lisätietoa väriympyrästä ja siihen liittyvistä järjestelmistä.

Väriympyrä on yksi sisustuksen hyödyllisistä työkaluista. Se auttaa mainiolla tavalla luomaan kodin sisustuksesta eläväisen ja viehättävän. Tässä saat lisätietoa väriympyrästä ja siihen liittyvistä järjestelmistä.
Väriympyrän ideat - opi mestareilta

Väriympyrän ideat - opi mestareilta

Väriympyrää on käytetty eri aloilla jo kauan. Sitä on käytetty usein sisustusalalla auttamaan kodin sisustussuunnittelussa ja koristelussa. Siihen liittyy myös erilaisia värijärjestelmiä, jotka ovat myös erittäin tärkeitä väriharmonian hahmottamisessa.

Värijärjestelmät ja niiden merkitys

Värijärjestelmän avulla ymmärrämme miten värit syntyvät. Näitä järjestelmiä käytetään toistensa kanssa sopusoinnussa olevien värien luomiseen. Värejä käytetään kaikilla elämän osa-alueilla, ja voidaankin väittää, että elämä ilman värejä tuntuisi uskomattoman vaikealta. Eri värijärjestelmät on suunniteltu niin, että eri alojen ammattilaiset ja tavalliset ihmiset voivat niiden avulla käyttää ja luoda värejä helposti. Tässä esittelemme eri aloilla käytettäviä väriympyräjärjestelmiä, jotka ovat nykyisten värien perustana:

1. Munsell-järjestelmä - professori Albert H. Munsell kehitti tämän värimaailman järjestelmän, joka määrittää värit kolmen ulottuvuuden perusteella, jotka ovat värisävy (hue), täyteläisyys (chroma) ja valoisuus (value). Nämä kolme ulottuvuutta ovat edustettuina kolmiulotteisessa värimallissa. Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA) käytti tätä mallia maaperätutkimukseensa 1930-luvulla. Munsell-järjestelmä oli ensimmäinen järjestelmä, jossa erotettiin kolme värimittaria. Värisävy on todellinen väri, kuten punainen, sininen, vihreä ja muut, valoisuus on värien vaaleus ja tummuus ja täyteläisyys osoittaa, kuinka heikko tai vahva väri on. Tieteellinen yhteisö kiinnostui tästä järjestelmästä ja Munsell kutsuttiin moniin tieteellisiin kokouksiin Englannissa, Ranskassa ja Saksassa esittelemään järjestelmänsä.

2. Ostwald-järjestelmä - Wilhelm Ostwaldin kehittämä värijärjestelmä, joka keskittyy enemmän sävyyn, mustaan ja valkoiseen. Avainsana hänen värisysteemissään on harmonia. Monien kokemusten mukaan väriyhdistelmät eivät aina sovi kaikkeen ja ne voivat sekoittua toisiinsa. Tämän eri aloilla esiintyvän ongelman ratkaisemiseksi Ostwald kehitti järjestelmän, jossa hän osoittaa, että harmonia luodaan niin kutsutulla värien järjestyksellä. Hän esitteli myös "täyden värin" käsitteen, mikä tarkoittaa väriä, joka on yksi ainoa värisävy ja jossa ei ole yhtään valkoista tai mustaa.

3. DIN-järjestelmä - DIN tarkoittaa Schedule Institute für Normungia (Saksan standardi-instituutti), joka väitti, että tarvitaan käytännöllisempi värijärjestelmä kuin Ostwald-järjestelmä. Tavoitteena oli luoda järjestelmä, jossa käsitellään mahdollisimman tasapuolisesti sävyä, värikylläisyyttä ja kirkkautta. Nykyään DIN-järjestelmä käyttää kolmea muuttujaa, jotka ovat DIN-värisävy, DIN-kylläisyys ja DIN-tummuus, ja nämä kolme koordinaattia luovat värien kolmiulotteisen järjestelmän.

4. Küpper-järjestelmä - tämän järjestelmän kehitti saksalainen insinööri Harald Küppers, joka julkaisi atlaksen, jossa on 5 500 erilaista sävyä. Atlaksen värit tuotettiin tekniikalla, jossa sekoitettiin neljä läpinäkyvää väriainetta, jotka olivat keltainen, magenta, sinivihreä ja musta, joiden taustana oli valkoinen paperi. Tämä järjestelmä esitetään kolmiulotteisena tilana, kuten kuutiona ja romboedrisenä muotona, joka muodostuu ylä-tetraedristä, keski-oktaedristä ja ala-tetraedristä. Romboidal-mallissa valkoinen on ylemmän tetraedrin yläreunassa ja sinivihreä, keltainen ja magenta ovat pohjalla. Pohja on samoin yksi keski-oktaedrin pinnoista. Oktaedrin ala-kolmiossa on vihreä, punainen ja sininen. Ala-tetraedrin alakärjessä on musta.

Ongelmat värien kanssa

Sisustustyylissä väri on yksi tärkeimmistä elementeistä, jolla koti muuttuu dynaamiseksi ja viehättäväksi. Se vaikuttaa myös asukkaan mielialaan. On monia hyviä syitä värien käyttöön sisustuksessa. Yleensä sanotaan, että värien tulisi olla monella tavalla tilaan sopivia. Joskus kodissa käytetyt värit eivät näytä hyvältä, koska on käytetty väärää väriä tai värisävyä. Esimerkiksi sinisellä on useita sävyjä, joilla voi olla erilainen vaikutus sisustukseen.

Väriympyrä ja erilaiset värijärjestelmät voivat olla valtava apu valitessa sopivaa väriä kaikkiin kodin sisätiloihin. Värien käytössä on tärkeää tasapaino ja harmonia. Emme tietenkään halua sisustuksemme näyttävän kollaasilta, joten väriympyrän ja värijärjestelmien käyttö ja soveltaminen tarjoavat meille parhaan mahdollisen avun valitessamme ja käyttäessämme värejä niin, että sisätilat näyttävät viehättäviltä perheen sekä vieraiden mielestä.