Ympäristöystävälliset ja kestävät kukat

Tuoreiden kukkien muodostama tavallinen perjantaikimppu korvattiin viime vuonna ympäristöystävällisemmällä ja kestävämmällä vaihtoehdolla eli kuivatuilla kasveilla. Tämä trendi näkyi laajalti jo 70- ja 80-luvuilla ja nykyisin se näkyy usein sosiaalisessa mediassa ja melkein jokaisessa kodissa. Kuivatut kasvit kestävät kauan ja poistavat tarpeen investoida uuteen kimppuun joka viikko.

Kuivattujen kasvien kohdalla sinun ei tarvitse huolehtia kastelun unohtamisesta tai uudelleenistuttamisesta, jota tarvitaan yleensä tavallisille huonekasveille. Kuivakukat antavat sinulle myös mahdollisuuden sekoittaa ja sovittaa toisiinsa erityyppisiä maljakoita, joita haluat pitää esillä riippuen siitä, mikä sopii sisustukseesi. Sen lisäksi, että kuivattuja kasveja on erittäin helppo hoitaa, voit sisustaa niillä ja käyttää niitä monissa eri tiloissa, tilaisuuksissa ja alueilla.

Poppy Meadow - 1 x

Kuivakukat häihin

Tämäntyyppiset kuivatut kasvit ja kukat sopivat täydellisesti myös häihin. Kuivakukka-asetelmat luovat boheemin, tyylikkään ja rakkaudentäyteisen tunnelman. Kuivatut kukkien terälehdet sopivat erinomaisesti myös käytettäviksi konfetteina luonnollisen ja ekologisen konfettisateen luomiseksi. Tällaiset konfetit luovat hienoja värejä ja sulautuvat hienosti yhteen kuvassa. 

Delicate Poppies - Photowall

Kuivatut kukkien terälehdet ja erilaiset kasvit sopivat todella hyvin myös pöytäkoristeiksi ja luovat kodikkaan, mutta samalla hyvin luonnollisen tunnelman. Tällaiset pöytäkoristeet sopivat erittäin hyvin käytettäviksi ympäri vuoden, mikä sopii kaikkina vuodenaikoina pidettäviin häihin.

Kuivaa omia kasvejasi

Nykyään sekä verkossa että sen ulkopuolella on paljon kukkakauppoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia kuivattuja kasveja. Mutta miten omia kasveja oikein kuivataan? On olemassa erilaisia tekniikoita riippuen siitä, mitä kukkia aiot kuivata. 

Bild från Jotun

Kukat, joilla on painavampi kukinto, kannattaa ripustaa ylösalaisin lämpimään, kuivaan paikkaan. Monet kukat voidaan kuivata myös suoraan kuivassa maljakossa. Vinkki huipputulosten saavuttamiseksi on kuivata kukat kerralla sen sijaan, että kuivattaisiin pitkään maljakossa olleita kukkia, sillä niiden kohdalla on riski, että ne näyttävät näivettyneemmiltä.

Toinen tapa kuivata kukkia luonnollisesti on antaa niiden roikkua ylösalaisin pienissä, 10–15 vartta sisältävissä nipuissa. Varmista, että niput ovat melko lämpimässä mutta pimeässä huoneessa hyvän kuivumisprosessin varmistamiseksi. Pidä niput poissa auringosta, muuten niiden värit haalistuvat. Älä myöskään aseta nippuja paikkaan, josta ne voivat pudota, koska varret murtuvat helposti.

On myös tärkeää, ettei kukkia laiteta liian tiiviisti, jotta niiden muoto ei muutu. Useimmat lehdet voidaan asettaa tasaiselle alustalle.

Kauniita kukkia ja kasveja kuivatettaviksi

Kuivatuilla kasveilla sisustaminen on kuin kutsuisi palan luontoa kotiinsa. Siksi on mukava nähdä, minkä tyyppiset kukat ovat ajankohtaisia tiettynä vuodenaikana. Hortensia-, Protea-, Banksia-, Craspedia- ja Crocosmia-sukujen kukat ovat yleensä erittäin kauniita, samoin kuin heinät, tähkät ja siemenkodat, kuten unikot ja lootus. Pampaheinä on erittäin suosittu ja sopii täydellisesti kaikkialle olohuoneesta ja keittiöstä toimistoon ja terassille.

Bild från Jotun

Jos haluat lisätä kauniita vihreitä elementtejä, palmun lehdet ja eukalyptus ovat erittäin hyvä valinta. Keväällä voit myös kuivata erilaisia oksia, kuten pajuja.

Jos haluat kuivata kasveja, jotka säilyttävät luonnollisen tuoksunsa kuivauksen jälkeen, kannattaa kuivata ruusuja, multaan istutettavia kukkia ja laventelia. Erityisesti laventeli on erityisen arvostettu pitkäaikaisen tuoksunsa ansiosta, sillä se voi kestää jopa kaksi tai kolme vuotta kuivumisen jälkeen. Myös ruusut tai ruusun terälehdet jatkavat tuoksumistaan, jos kyseessä oli alunperin tuoksuva ruusu.

Kuuma vinkki! Tuoksumattomat kuivatut kukat voivat olla hyviä aineksia oman tuoksusekoituksen tekemiseen. Lisää kukkien joukkoon mausteita ja eteerisiä öljyjä parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Kuivattujen kasvien hoito

Toisin kuin tuoreet kukat, kuivatut kukat eivät vaadi paljon hoitoa. Ne eivät tarvitse vettä, varsien uudelleenleikkausta tai kasviravinteita. Sinun tarvitsee vain pitää ne pölyttöminä, jotta voit nauttia niiden romanttisesta ulkomuodosta täysillä.

Lanterns - 1 x

Yksi temppu, joka tekee ihmeitä kuivatuille kasveille, on käyttää hiustenkuivaajaa kylmällä puhalluksella tai paineilmaruiskua lyhyen matkan päästä. Tämä antaa kukillesi uutta kiiltoa. Niin kauan kuin se on mahdollista, älä pidä kuivakukkia suorassa auringonvalossa, koska se tekee niistä hauraita ja valkaisee niiden värejä.

Kuivakukat kestävät yleensä yhdestä kolmeen vuotta. Yleinen nyrkkisääntö on, että mitä kosteammassa huoneessa niitä pidetään, sitä lyhyempi niiden käyttöikä on. Vältä siksi laittamasta niitä kylpyhuoneeseen tai keittiöön. Suljetussa laatikossa olevat kuivakukat voivat kestää yli 10 vuotta.

Tapetoi kuivatuilla kasveilla

Jos haluat viedä kuivakukilla sisustamisen seuraavalle tasolle, se onnistuu hyvin kauniilla tapetilla sisustamalla. Kuivattujen kasvien kuvilla koristeltu tapetti on erittäin yleinen aihe ja sopii mihin tahansa huoneeseen. Piristä olo- tai makuuhuonettasi boheemilla ja rentouttavalla, mutta samalla tyylikkäällä tunnelmalla. 

Lunaria - 1 x

Hidas elämä on jotain, mitä monet ihmiset toivovat nykyään koteihinsa ja keskittyvät siksi enemmän kodin erilaisiin toimintoihin. Halutaan sisustaa hillitysti käsitöillä ja luonnontuotteilla. Tapetti, jossa on haalean beigen ja ruskean sävyisiä kuivattujen kasvien muodostamia aiheita tai pastellin sävyisiä kirkkaampia aiheita, luo kotiisi harmonisen ja ajattoman tunnelman. Tutki täällä huolella valikoituja kuivattujen kasvien muodostamia aiheita ja inspiroidu niistä.