1970-luvun ​tapetit​ - high tech -trendit

1970-lukua pidetään osana psykedeelistä aikakautta. Tämä aika oli tutkimisen ja keksintöjen aikaa niin yhteiskunnassa kuin myös musiikissa ja taiteessa. Nämä ideat vaikuttivat myös sisustustyyliin. Tässä kerromme 1970-luvun tapeteista ja niiden merkityksestä psykedeelisellä aikakaudella.

1970-lukua pidetään osana psykedeelistä aikakautta. Tämä aika oli tutkimisen ja keksintöjen aikaa niin yhteiskunnassa kuin myös musiikissa ja taiteessa. Nämä ideat vaikuttivat myös sisustustyyliin. Tässä kerromme 1970-luvun tapeteista ja niiden merkityksestä psykedeelisellä aikakaudella.
1970-luvun ​tapetit​ - high tech -trendit

1970-luku, historiallinen näkökulma ja sisustuksen merkitys

1970-lukua voidaan pitää räjähdysherkkänä aikakaudena. Tämä aikakausi oli kuin vuoristorata sen eri puolilla maailmaa sattuneiden jännittävien ja vaarallisisten tapahtumien vuoksi. Historiallisesti se oli merkittävä aika naisille, afroamerikkalaisille ja homoille ja lesboille, jotka taistelivat tasa-arvoisuudesta syrjintää vastaan. Ihmiset vastustivat myös Vietnamin sotaa.

1970-lukua pidetään myös psykedeelisenä aikakaudena, koska silloin psykedeeliset huumeet olivat laajasti käytössä. Monet niiden käyttäjistä olivat sitä mieltä, että huumeiden käyttö edistää sosiopoliittista tietoisuutta, yhdistää ihmisiä, poistaa rajoitukset ja lisää empatiaa muita kohtaan. Yhteiskunnallisten muutosten lisäksi myös kulttuuri muuttui, kuten kieli, kirjallisuus, filofia ja ihmisten pukeutumistyyli.

Kotia sisustettiin uudella tavalla ja haluttiin tuoda esille omia ideoita ja ilmaisua. Yksi suosituimmista piirteistä olivat käyrät linjat ja voimakkaat optiset värit, joiden inspiraaationa oli pop-taide. Pop-taide keskittyi asioihin, joihin ei oltu aikaisemmin kiinnitetty paljon huomiota. Pop-taide oli elitismiä ja ihmisten tuhlaavaisuutta vastaan. Se sai aineksia mm. massatuotannon kulutustarvikkeista, mainoksista ja pop-musiikista. Tämän seurauksena taideteoksista tuli ihmisille merkityksellisimpiä. Monet pitivät pop-taiteesta, koska sitä oli helpompi ymmärtää, mutta oli myös niitä, joiden mielestä pop-taide oli mautonta.

1970-luvun sisustustyyli ja suositut tapettimallit

1970-luvun sisustustyyli korosti luontoa ja ympäristötietoisuutta. Malleissa heijastuvat myös aasialainen kulttuuri, koska monet etsivät vastauksia hengellisistä opetuksista. 1970-luvun sisustustyylin innovatiiviset mallit ovat itse asiassa saaneet inspiraationsa toisinajattelijoiden kulttuurista, joka oli yleistä tällä aikakaudella. Myös Lontoossa syntynyt Mod-nuorisokulttuuri oli tällainen uuden ajattelutavan elämäntapa. Tälle aikakaudelle oli tyypillistä avaruusajan teknologian nousu ja uusien resurssien saatavuus. Syntyi monia tyylikkäitä ja innovatiivisia design-trendejä, joita käytetään edelleenkin.

1970-luvulla suosittuja trendikkäitä värejä olivat kirkkaanvihreä, auringonkeltainen ja oranssi sekä ruskea ja valkoinen. Yleisin väriyhdistelmä oli mustavalkoinen ja sisustuksessa käytettiin tehostevärejä, kuten kirkkaan värisiä tyynyjä, tuoleja ja muita huonekaluja. Vaikka mustan ja valkoisen yhdistelmä oli kuuluisa, myös muut väriyhdistelmät olivat yhtä yleisiä, kuten kirkkaanvihreä ja sininen, pinkki ja vihreä, pinkki ja violetti, keltainen ja oranssi sekä keltainen ja valkoinen. Kankaissa suosittiin kirkkaita kukkia tai graafisia ja geometrisia kuvioita.

Tapettimallit 1970-luvulla olivat samankaltaisia kuin kankaat, ja niissä oli kirkkaita värejä. Suosituimpia malleja olivat toistuvat geometriset kuviot, sienet ja kukat. Nämä tapeteissa toistuvat kuviot edustavat tyylillistä vapaata muotoa. Olipa tapettimalli mikä tahansa, jos siinä on kirkkaita värejä, siinä heijastuu 1970-luvulla suosittu tyyliä Useimmissa kodeissa tapettimalli on tärkeä, koska se heijastaa myös asukkaiden persoonallisuutta ja ihanteita. Uskottiin, että psykedeeliset huumeet saivat ihmiset pitämään enemmän kirkkaista ja maaväreistä, ja sen vuoksi mallien piti olla elävämpiä ja iloisempia kuin nykyajan malleissa. Nämä seikat vaikuttivat 1970-luvun tapettimalleihin.

1970-luvun huonekalut erottavat myös tämän aikakauden muista. Tänä aikana suosittuja huonekalujen materiaaleja olivat mm. lasi, vinyyli, nahka, kromi ja muovi. Designit olivat tyyliltään skandinaavisia tai Bauhaus-tyyliä sekä Philippe Starckin suunnittelemia.

Psykedeelisen aikakauden lattiapinta oli useimmissa huoneissa yleensä puuta ja kylpyhuoneessa oli keraamisia laattoja. Mattoja ja linoleumia käytettiin joko lattian suojaamiseen ja/tai sen koristeluun.

Valaisimet toimivat myös tyylikkäinä sisustuselementteinä ja käytännöllisinä laitteina. Laavalamput olivat todella suosittuja, ja niitä olikin monissa kodeissa. Seinissä käytettiin yleensä tapettia, joissa oli kirkasväriset geometriset kuviot tai luonnonkuvia luonnollisissa väreissä. Nämä elementit ovat väreiltään kontrastina huonekalujen ja muiden kalusteiden väreille.