Art deco -sisustus - kuohuva 1920-luku kohtaa modernin maailman

Art deco on suosittu sisustustyyli, joka liitetään ensimmäisen ja toisen maailmansodan väliseen aikaan. Se oli iloinen vuosikymmen, jolloin käytettiin linjakkaita ja rohkeita geometrisiä muotoja ja voimakkaita värejä. Tässä saat lisätietoa art deco -sisustustyylistä, joka on upea tyyli myös sinun kotiisi.

Art deco on suosittu sisustustyyli, joka liitetään ensimmäisen ja toisen  maailmansodan väliseen aikaan. Se oli iloinen  vuosikymmen, jolloin käytettiin linjakkaita ja rohkeita geometrisiä muotoja ja voimakkaita värejä. Tässä saat lisätietoa art deco -sisustustyylistä, joka on upea tyyli myös sinun kotiisi.
Art deco -sisustus - kuohuva 1920-luku kohtaa modernin maailman

Art deco -sisustus

Art deco -sisustustyyli oli suosittua Yhdysvalloissa ja Euroopassa 1920-, 1930- ja 1940-luvuilla. Se tuli art nouveau -kauden jälkeen ja vaikutti art nouveaun tavoin eri taidemuotoihin. etenkin muotoiluun. Art deco -tyyliä pidetään hohdokkaana, toimivana, tyylikkäänä ja modernina. Sen suosio levisi nopeasti ja vaikutti muotoiluun, sisustukseen ja arkkitehtuuriin, jopa automallien muotoiluun.

Joitakin art deco -tyylin parhaita piirteitä

Art deco -sisustuksessa on kysymys suuren vaikutelman jättämisestä. Tässä on muutamia tämän sisustustyylin upeita pääpiirteitä:

1. Art deco -sisustustyylissä käytetään kiillotettuja ja kiiltäviä kromi- tai messinkikoristeita ja elementtejä.

2. Geometriset muodot, kulmikkaat muodot, kaaret ja porrastetut mallit kuuluvat art deco -sisustukseen.

3. Huonekalut ovat yleensä lakattuja tai kiillotettua puuta ja metallia, ja niissä on kiiltävä maali hohtavaa vaikutelmaa luomaan.

4. Graafiset kuviot ja tyylikkäät tekstuurit tehostavat art deco- sisustusta.

5. Lasiesineiden ja peilien käyttö lisää sisustuksen art deco -ilmetta.

Art deco -sisustuksen alkuperä

Art deco -sisustustyyliin vaikuttivat suuresti useat 1900-luvun alkupuolen taidesuuntaukset, kuten kubismi, konstruktivismi ja futurismi, jossa korostetaan konemaisia muotoja. Myös art nouveaua antoi vaikutteita tähän tyyliin. Näiden lisäksi art decon värimaailmaan antoivat vaikutteita pariisilaiset fauvismi, ja se sai ideoita myös asteekkien ja egyptiläisten taiteesta.

Art deco -termi otettiin käyttöön vuonna 1925 Pariisissa järjestetyssä Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes -taideteollisuusnäyttelyssä. Tapahtuman järjestivät kuuluisat ranskalaiset taiteilijat, mm. Hector Guimard, Eugene Grasset ja Raoul Lachenal. Art deco -termi ei ollut laajassa käytössä ennen kuin taidehistorioitsija ja kriitikko Bevis Hillerin kirja "Art Deco of the 20s and 30s" julkaistiin vuonna 1968.

Art deco -sisustus tuli suosituksi edellä mainittujen vuosikymmenten aikana, ja se levisi laajalle iloisella 20-luvulla, suuren laman aikaan 30-luvulla aina toisen maailmansodan alkuun asti. Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen tämä tyyli ei enää ollut suosittu sodan ankeiden kokemusten takia. Art deco palasi jälleen 1960-luvulla samaan aikaan pop-taiteen kanssa. Se tuli uudestaan muotiin myös 1980-luvulla.

Art deco -tyylin piirteet

Art deco -sisustustyyli käyttää art nouveau -tyylin ideoita ja käsitteitä, mutta siinä on näkyvissä tiettyjä parannuksia kaupallisuuden ja teknologian kehityksen myötä. Nämä yhdessä sen moderniuden ja upeuden kanssa tekivät siitä sopivan tyylin elokuvateattereihin, valtamerialuksiin jne. Tämä sisustustyyli selviytyi suuresta lamakaudesta sen käytännöllisyyden ja yksinkertaisuuden ansiosta.

Art deco -sisustus perustuu Babylonian, Assyrian, Egyptin ja Meksikon asteekkien arkkitehtonisiin muotoihin. Lisäksi matemaattiset geometriset muodot vaikuttivat tähän tyyliin, ja art decon kuvioille ovat ominaisia nelikulmiot, kolmiot ja siksak-muodot. Nämä tehtiin linjakkaiksi koneiden aikakauden tyylillä.

Uusia materiaaleja otetaan käyttöön, kuten alumiinia, ruostumatonta terästä, muovia, lakattua ja upotuskoristeltua puuta, mutta myös eksoottisia elementtejä, kuten hain ja seepran nahkaa.

Art deco -tyyliä ei esiintynyt pelkästään sisustuksessa vaan se näkyi myös muilla taiteenaloilla, kuten arkkitehtuurissa, julisteissa, huonekaluissa, koruissa, tekstiileissä, muodissa ja teollisessa muotoilussa. Samoin monet suunnittelijat ja arkkitehdit ottivat tämän tyylin omakseen useissa maissa, kuten Iso-Britanniassa, Espanjassa, Kuubassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Intiassa.

Ihastuttavia art deco -ideoita kotiisi

Valittavana on useita teemoja, joilla luot rohkean ja eläväisen tunnelman kotiisi:

1. puolisuunnikkaat

2. alastonkuvat

3. tyylitellyt eläimet

4. kasvinosat

5. chevron- ja siksak-kuviot

6. rosoiset ja terävät reunat

7. auringosäde-kuviot

Kun olet valinnut sopivan teeman sisustukseesi, seuraavassa saat vinkkejä niiden toteuttamiseen kotonasi:

1. Huonekalut - tavallisesti kalusteet ovat vahvoja ja sileitä ilman ylimääräisiä koristeita. Materiaalit ovat yleensä eksoottista puuta, kromia ja peilipaloja. Ne ovat yleensä kooltaan suuria.

2. Kankaat - valitse kankaita, jotka ovat yksivärisiä tai joissa on geometrisia kuvioita. Vältä kukkakankaita. Muista, että art decon avainsana on "rohkeus".

3. Värit - kirkas ja syvä keltainen, vihreä, sininen ja pinkki, joihin yhdistetään hopeaa, mustaa ja kromia. Kerma ja beige käy myös, jos haluat pehmeämmän sävyn sisustustasi varten.

4. Valaisimet - usein lasista ja kromista valmistettuja (joskus etsattuja tai emaloituja). Yleistä art deco -tyylissä on Tiffany-tyyppinen lasi.

5. Lattiat - valitse ja käytä linoleumia abstrakteilla tai mustavalkoisilla laatoilla. Lakattu lattia on myös yleinen art deco -sisustuksessa. Jos haluat käyttää puuta, kiillotettu parketti kuuluu tähän tyyliin. Lisää suuria mattoja geometrisilla kuvioilla tehostamaan sisustuksen tyyliä.

Nopea toimitus

Tilauksesi lähetetään 1–4 päivässä, ja toimitus on aina ilmainen.

Täysi takuu

Haluamme asiakkaidemme olevan aina tyytyväisiä, joten tarjoamme 30 päivän palautusoikeuden ja rahat takaisin, ellet ole tyytyväinen.