Seeprat

Kaikista lasten luontotarinoista tunnetuin lienee ugandalainen kansanlegenda "Miten seepra sai raitansa". Seeprat kuuluvat hevosten ja aasien ohella Equus-sukuun, josta sana "hevoseläLue lisääin" tulee. Aivan kuten ihmisen sormenjäljet ovat ainutlaatuisia, niin ovat myös seeprojen raidat, mutta ei tiedetä, tunnistavatko ne toisensa omituisen turkinsa kuvioiden perusteella. Ne ovat hyvin sosiaalisia eläimiä ja elävät laumoissa, joita kutsutaan haaremeiksi, kuten ryhmäkuvassa näkyy. Ne näyttävät olevan hyvin huolehtivaisia toisiaan kohtaan, ja ne jopa hoitavat toisiaan. Ne nukkuvat vain, jos niiden naapurit ovat lähellä, jotta niillä olisi varoitusjärjestelmä, jos saalistajat lähestyvät. Photowall-taideteos on kuvattu upeina kankaalle painettuina, ja se on kauniisti ja yksityiskohtaisesti kuvattu ja erittäin selkeä. Nämä eläimet, jotka ovat luultavasti kaikkein tunnetuimpia kaikista, esitetään sekä klassisissa että moderneissa tyylilajeissa. Juoksevien seeprojen liikkeen voi melkein tuntea maalauksesta, ja niiden kavioiden ääni on lähes kuultavissa. Emo ja varsa -kangaspainatus on tyypillinen perhesiteelle. Emo pitää varsansa lähellä ensimmäiset päivät syntymän jälkeen, jotta nuori oppii sen hajun, näön ja äänen ja pystyy aina löytämään sen.

Ominaispiirteet

Seeprat pitävät useita ääniä. Jos ne etsivät kumppania, ne mölyttävät kuin aasi, mutta kun ne yrittävät löytää toisen seepran, ääni muuttuu korkeaksi ja lyhyeksi, melkein kuin koiran kirpeä haukku. Ne pitävät myös tyypillisiä hevosen ääniä, räkäisiä ja vinkuvia. Ne viestivät mielialastaan käyttämällä häntäänsä ja korviaan. Aivan kuten hevosilla, korvat ovat pystyasennossa, kun ne ovat rauhallisia, eteenpäin, jos ne ovat peloissaan, ja litteät taaksepäin, kun ne ovat vihaisia. Ne ovat erittäin nopeita, sillä ne voivat saavuttaa jopa 65 kilometrin tuntinopeuden, ja poikkeuksellisen kestävyytensä ansiosta ne käyttävät siksak-liikkeitä välttääkseen saalistajia. Niiden nopeus näkyy vuotuisessa vaelluksessa, kun noin 1,5 miljoonaa gnuta ja 200 000 seepraa kulkevat Tansaniassa sijaitsevan Serengetin tasangon halki, aivan kuten sarjan kangaspainatuksissa.

Lajit

Kolmesta eri lajista tasankoseepra on yleisin, sitä tavataan eteläisessä ja itäisessä Afrikassa. Vuoristoseepralla on valkoinen vatsa, ja se on kotoisin Lounais-Afrikasta. Harvinaisin laji, Grévyn seepra, on suurin, ja se asustaa Pohjois-Kenian ruohoalueilla, ja se on luokiteltu uhanalaiseksi.
Tuotetiedot